Modellbåt i heatracing utgave, var undertegnedes hobby fra ca 1975, og da var det ikke mange som hadde bil og båt som rc hobby. Det var radiostyrte fly som dominerte. Min første båt var en «Survoyer 60 – med OPS 60 speed og pipe ( kjøpt av noen på HMKK i Oslo). Etter å ha hvert på båtløp i 1977 og 78 på Drammenselven og Damtjern i Lier, fikk vi kjennskap til HOBBYSHOP i Drammen, med Svein Andreassen som sjef, att vi beveget oss inn på modellspeedbåter. Vi trodde vel att kun Amerikanske modeller å få tak i den gang, men det viste seg att noen i Oslo bygde hydrobåter, bl. a Roar Andersen som konstruerte COBRA og John Melby som hadde laget byggesett av SHARK. Dem laget prefabrikerte sett i den gang, alle klasser. Da var det ikke noe klasseforskjell på skrogform, både hydro, catamaran og v-bunn kjørte sammen, men klassene var kun inndelt i slagvolum. Det er som i dag, men da med klasser intill 3.5 ccm – 6.5 ccm – og 11 ccm. Alle vi møtte den gang vi begynte med løpskjøring hadde mye erfaring og det kunne gå tøft for seg i heatene. Ofte var treningen den delen som fenget mest, fordi alle skulle vise hva de var gode for (og båtene selfølgelig), og den som «vant treningen», var på en måte en «helten» den dagen … Treningen ble aviklet om morgenen den samme dagen som løpet startet, og frafallet var stort i første heat !! Hvorfor ? ..alt skulle gå fortest mulig, tynes mest, og det var ikke måte på hvor nærme bøyene det skulle kjøres … Det ble febrilsk mekking før start, både av skrog og motorskader !
..VENT, VENT, ER SNART FERDIG MED MEKKING… KOMMER NÅ …BARE LITT TIL ..!!
Etter arrangemang på Drammenelva i 78 / 79, der Norgesmesterskap ble avholdt med «ordentlige båter», og ( faktisk var Kjell G Noddeland og Bo Arnesen med Der, Og Bo ble Norgesmester på ett senere tidspungt, i nettopp Drammen !?). Modellbåtløpet var arrangert av Drammen RC Bil og Båtklubb. Dette var ett «stort» arrangemang med avsperret område med inngangspenger for publikum bl. a. TENK, det kostet penger for å se på …
Buskerud RC Klubb som ble stiftet i 1979 overtok noe midler etter Drammen RC Bil og Båt klubb, og skulle videreføre innteressen for RC hobby i Drammensområdet. Vi tok vare på mange med både bil og båt som innteresse, samt att mange modellflygere også tilsluttet seg klubben vår. Båthobbyen tok helt av og grunnen til det var att vi hadde lokaler i en ungdomskole som Roger Ludvigsen ( senere kjent som HOBBYMANN i Drammen) var lærer. Dette gjorde att det ble modellbåt som formingsfag på skolen, og vi ble fort vel 100 medlemmer innen rc fly – bil – båt – kategorier. Dette resulterte i en drømmestart for BRCK, og båtgruppa arrangerte sitt første løp på Drammen camping i 1980 (fikk forresten en 3 plass der). Etter dette gikk det slag i slag og BRCK´s båtgruppe begynte å gjøre seg bemerket ved løpene. Etter hvert dukket det opp heatracingkjørere fra distriktet, som hadde kjørt rc-båt tidlig bl.a. Stein Tummert ( NMSBF webmaster) og Odd Tangen, som var veldig Amerika fiksert på båter og utstyr. De ble enslags veileder for «need for speed» i hydroklassen ! Og –
..de hadde jaggu besøkt «faderen av speedbåt» i Junaiten, mr. DON PINKERT, ..kan jeg erindre…
Han var rekordholder flere ganger i USA, og var datidens «konge» av modellspeedbåt.
Vi hadde, som tidligere nevnt i historikken her, en Norsk rekordholder, TERJE HAUGEN, som i 1981 hadde Speed Record med en Crapshooter 60 – OPS 65 mod.( hva nå det innebar) – over 85 miles !
..og det var himla fort den gangen – , men vi i Norge var vel mest opptatt med å ha en hobby, og ha det gøy. Jeg tror det var sjelden att noen stilte opp « for å vinne», men konkuranse ble det og den som hadde mest flaks , VANT LØPET !?!
I begynnelsen av «the eighties» kjørte mange Norske båter fra Roar og John, men grunnet dalene interesse rundt produksjon av båter, måtte vi finne på noe nytt. Vi begynte å lage våre egne ideer om å tegne å bygge noe egne båter. Målet den gang var å få putta inn størst mulig motor, også – « gikk det av selv» – eller gjorde det egentlig det ?
Støping av skrog begynte å gjøre seg gjellende. Vi hadde kjennskap til flere Osloprodusenter, og både minicat, trouble , og noen andre forsøk på skrog, dukket opp, noen dårlig og andre var værre. R.Ludvigsens Modellverksted som hadde mange fine skrog, produserte og leverte mye i hele Norge. Faktisk i dag dukker det opp skrog både «her og der» som er fra den tiden. Leif Rasmussen og «Østfoldgutta» kjørte tidlig utgave av kajakken og saker fra Sverige kom også på markedet, takket være deltagelse fra «søta bror». MEN, da fikk vi noen kjøreproblemer som ble ett hett diskusjonstema videre i sporten vår. Motorer og båter begynte å gå fort, og det resulterte i att noen «katter» lettet, og v-bunner tverrvente og kom i motsatt vei i kjøreretningen !?
..DET VAR BÅTER PÅ KRYSS OG TVERS, OG NOEN I LUFTEN, MED …!?!
Litt opp i 80- årene var modellbåt racing på vei nedover. Mye skyltes dalende interesse i Oslo, som tross alt var den drivende delen i Norge på 70 tallet. Drammen og vi i BRCK båtgruppa var med å gjorde rent bord mange steder med utstyr i toppklasse. En stor takk til leverandører, som TK Trading, Hobbymann og ikke minst ORBIT i Moss som bidro med mye spesialtilpassede deler for sporten vår. Uten Dem hadde vi hatt problemer med å få til bygging og rigging av utstyr ( alt fantes i Statene, men det tok tid, og det hadde vi ikke nok av..).
Etter møter mellom datidens klubber ( forbund), ble det i løpet av 80 åra gjort forandringer på klasse og skrog. Hydro ( FSR-H) har alltid stått steady, men i v-bunn – enskrog – x-klassen, u-name it, har det florert med – oppdelinger – størrelser – styrefinner her eller der – motorklasser …. Den gang var det laber innteresse i 3.5 ccm i enskrog, så da ble det : X-1 – 0 til 7.5 ccm, og X-2 – 7.51 til 15 ccm.
Sånn økonomisk sett, ble det ble en redning å avholde Nordisk Mesterskap, som den gang gikk på veksling mellom landene Norge – Sverige – Finland, og var ett stort arr. uansett hvor det ble avholdt. Mange deltagere og familier reiste på turene som var til Nordisk, og Norge gjorde det bra på disse tilstelningene. Vi i Drammen avholdt også Nordisk i både 1985 og 1988 på Stordammen – Konnerud. Det ble også avholdt flere ganger på Tunevannet og i Moss engang. Men mange av de som hadde begynt med modellbåt, kjørte videre oppover i 80 tallet. Dessverre så hadde Svenskene overtaket på «Norrbaggarna» den gang. Spesielt husker jeg Kenneth Lunqist som var « flere ganger verdensmester» den gang, og vi måtte stå på for å hente pokaler mot kjørevante båtkjørere fra over kjølen. MEN, vi lurte dem litt og kjøpte med oss tegninger på båtene de kjørte, og det gjorde att vi begynte med båtproduksjon selv. Noe modifikasjoner ble gjort (grunnet kopi på opphavsrett), så lagde vi våre første «maler» og kunne stille opp med noe selvlaget, og det var gjevt, vetu…!
Ved påmelding og avvikling av løp i 1985 var det ingen kjære mor når heat og frekvenser skulle settes opp og fordeles. Alle brev var «snail-mail» (postgang), og så skulle klasser og ikke minst
frekvenser fordeles pr klasse og heat. Det skulle ikke kollidere, vi hadde jo mest 27 mHz band og noen få 40 mHz, samt att noen prøvde seg på 35 mHz som er kun var for RC fly.
…VI SVETTA, OG BLADDE OG LESTE OG BANNA.. OG SÅ VAR DET KLART- HÅNDSKREVET ALT SAMMA…!
Er det noen som vil vite hvordan og hvor lang tid detta tok, ? ..spør Arvid Andreassen ! Alt tok så forb… mye lengre tid, den gang. Så som innbetaling, påmelding osv. En ting har jeg lært, att alt var ikke så mye bedre før … basta !
Undertegnede overtok alt av matriell fra vår tidligere medlem Paal Wiborg, noen har vel hørt navnet, rett før Nordisk i 1985, og måtte sitte dag og natt for å klargjøre lister og det meste av utstyr og matriell for å få avviklet Nordisk -85. tror jeg hadde minst 10 turer opp og ned fra Konnerud med – hentebåt – paller til brygge – kioskbua – dommertårn – mitt eget båtutstyr – hente speakeranlegg – etc. etc. ..jeg sier bare : « ungdommen nå tildags er fa… meg bortsjemte..!»- sitat slutt.
— senere ble DATA en selvfølge, da skulle jo alt bli så enkelt ,, men… ?
Etter som tiden nærmet seg 90 åra, ble det noe mer liv i hobbyen. Det tvang seg frem mer kontroll på klasser, inndeling og tenk att dataen gjorde sitt inntog ( Stor takk til den gang, nå avdøde, Geir Mele som var en guru på PC) og forbundet ble revolusjonert med hht system og orden. Klubbene hadde noen som var veldig engasjert i hobbyen opp igjenom hele 80 tallet, så som Rogaland – Haugaland – Bergen – Østfold + noen i Oslo og Vestfold, samt vi i Buskerud. Dette engasjemanget bidro til att vi kunne videreføre det som var Norsk Modellbåtforund var på 70 – og 80 tallet.
Dagens NMSBF ble vedtatt ca. 1990, og utviklet seg raskt til å bli en organisasjon med tøffe linjer og god disiplin opp igjennom de første åra. Vi hadde jevnlig møter, og korresponderte på tlf. og faks som fantes den gang, og fikk laget nye vedtekter og kjøreregler slik vi kjenner dem i dag. Ja, det har hvert mange og lange diskusjoner om klasser – skrog – styrefinner og diverse, men alt har hvert saklig og derfor er reglementet slik det er i dag. Som tidligere nevnt måtte vi ha noe medlemsinfo, og da kom ideen om «Tuned-Pipen» ut. Dette var en fin måte å formidle på, både resultater, info og skriverier om hobbyen vår. Det ble litt annonser og kjøp / salg også. Men, så ble det problemer med stoff, + att dette kostet en del å trykke å gi ut til medlemmer … den døde vel ut etter hvert, og ( så kom den prisgitte mailen med gratis formidling). Nå er det Teleselskapet som har våre inntekter…
Tenk att vi kan se tilbake på 25 års drift av «NYE» NMSBF dette året !
…da jeg ikke lenger har tidligere dokumenter fra Norsk Modellbåt Forbund, er jeg ikke sikker på når det egentlig begynte i Norge (Oslo rc båtklubb startet i -73), men som tidligere artikler i NMSBF´s historie viser så har det hvert god RC båt aktivitet i over 50 år i år …. TIL ETTERTANKE !
N-227 – Trond P …
..90 tallet kommer senere…